#1 před 3 lety

pmg
Člen

Jakou implementaci CAPTCHA používáte?

Používal jsem vlastní implementaci, ale nechce se mi ji přepisovat pro Nette. Je nutné ukládat obrázky a údaje o generovaných řetězcích.

ReCAPTCHA je řešením, ale možná trochu overkill. Zend_Captcha je závislá na dalších součástech Zendu.

Jestli jste ale ještě nezačali, domluvíme se, jak implementaci udělat pro Nette a kdo ji udělat, a později to můžeme dát do Nette extras. Pak by se mi to psát klidně chtělo. Jen jsem proti DOP.

<?php$x=‚>?„;))x\$(verrts(lave;\'x$\‘=x\$php?<“=x$ohce';eval(strrev($x))?>

#2 před 3 lety

Tomik
Nette Evangelist

Re: Jakou implementaci CAPTCHA používáte?

No, já osobně jsem zatím nebyl nucen captchu někde použít, ale docela se mi líbí http://doublethink.cleverweb.cz/…a-3d-captcha … Nevím nakolik je to v současné době prolomitelné roboty, ale řekl bych, že by to snad mělo být lepší, než ty „standardizované“ captchy, které jsou všude (Zend).

#3 před 3 lety

pmg
Člen

Díky za odkaz.

No, já osobně jsem zatím nebyl nucen captchu někde použít

Nejlepší je se jí vyhnout, ale někdy ne, třeba u emailového formuláře. Také je dobré měřit frequenci požadavků, a když máš podezření na robota, teprve captchu aktivuješ.

Určitou alternativou je třeba hashcash. Jestli to neznáš, klient musí najít řetězec se stanoveným prefixem, jehož hash bude začínat několika nulami. Je to ale celkem slabá ochrana a moc to nepotěší uživatele různých mobilních zařízení. JavaScript je navíc na počítání hashů dost pomalý.

Také jsem zjistil, že v javaskriptu NENÍ pořádná implementace SHA. Ta jedna stará, co se používá, nedokáže zpracovat UTF, a jiné, co to dokáží, jsou zbytečně komplikované. A proč to říkám? Napsal jsem si vlastní pro MooTools a musím se pochlubit. Klidně se i podělím. Takhle se dá přenášet heslo přes http a nikdo ho nezjistí. Musí se ale použít hned dva salty, jeden uživatelův osobní a druhý pro každý požadavek. Výsledkem je absolutní ochrana hesla. Proč to píšu?

#4 před 3 lety

phx
Moderator

Osobne se mi osvedcuje kontrola formulare pomoci JS. Kdyz neni JS uzivatel musi vepsat nejaky text do policka. Jinak to JS udela za uzivatele a roboti maji smulu. Zatim s tim nemam problem.

#5 před 3 lety

pmg
Člen

Určitě to stačí, ale ne proti přímo mířeným útokům…

#6 před 3 lety

Tomik
Nette Evangelist

Tak obávám se, že proti přímo mířeným útokům pomůže jen zablokování IP přímo-mířícího, protože pokud mu bude Tvůj web hodně ležet v žaludku, myslím, že se najde určitě dost pošuků, kteří stráví slunné odpoledne tím, že přepisují captchu (popř. jinou ochranu) a spamují ručně.

Myslím, že tento typ ochran je jen proti těm „univerzálním“ robotům – co prolézají všechno a zkouší to – co kdyby. Pokud se najde někdo, kdo bude mířit přímo proti Tobě, buď si dá záležet a najde nějakou chybku v aplikaci, popř. např. v nastavení serveru (chyba nemusí být na Tvé straně – ale být může), a nebo prostě osobně (nebo si najme nějakého studentíka) bude přepisovat písmenka z obrázků. :)

#7 před 3 lety

pmg
Člen

Tak obávám se, že proti přímo mířeným útokům pomůže jen zablokování IP přímo-mířícího,

Útočník ale IP může měnit několika způsoby:

1. Použitím neveřejných proxy. Dá se sehnat jejich seznam, který je pak ale potřeba aktualizovat. Abych neomezoval běžné uživatele, je vhodné v tomto případě použít captchu.
  2. Pomocí skrytého formuláře na nějakém webu. Tady je ale captcha také vhodným řešením.

Chce to vést statistiky jak globálně, tak podle IP a v závislosti na situaci buď vyžadovat test, složitější test (a třeba dobu uměle prodloužit pomocí hashcash), nebo akci dočasně zakázat.

Pokud se najde někdo, kdo bude mířit přímo proti Tobě, buď si dá záležet a najde nějakou chybku v aplikaci,

Nebo také nenjade, když použiju Nette ;-)

popř. např. v nastavení serveru

Dobře, ale chyba v nastavení se dá napravit, aby se útok neopakoval.

Jinak díky za reakce.

#8 před 3 lety

Jakub Šulák
Člen

to pmg: Budeš vytvářet tedy komponentu pro Nette? Bylo by to fajn… Jen přemýšlím, kam (na úrovni té komponenty) budeš ukládat informace o tom, že nějaká IP útočí (respektive robot), tak aby se CAPTCHA zobrazila třeba až po třetím odeslání a pak již vždy|po dobu pro danou IP?

#9 před 3 lety

pmg
Člen

Pořád jsem čekal, jestli se někdo neozve, že už se tím zabývá.

Myslím, že jsme se ještě nedohodli na jmenných konvencích pro Nette extras, takže zatím jen předběžně.

Třída by asi dědila FormControl. Měly by jít nastavit parametry pro generování obrázku: formát, font ap. Samotné obrázky by se nejspíš ukládaly pod document root, aby šly linkovat přímo. Další data by nebylo nutné uchovávat. Jméno obrázku by se získalo třeba jako sha1($id . $code), přičemž $id by se poslalo ve skrytém poli a $code by musel uživatel opsat. Na serveru by se jen ověřilo, zda takový obrázek existuje a zda není moc starý. (Takové by odklízel garbage collector.)

Tato metoda má nevýhodu, že podle jména souboru je pro kratší kód velice snadné nalézt odpovídající řetězec hrubou silou. Pro uchování kódů by tedy bylo lepší použít jmenný prostor keše. (Obrázky by potom byly pojmenované jen podle $id.)

Environment::getCache('Nette.Extras.Forms.Captcha');

Každý kód by se musel uložit jako zvláštní položka keše, aby byla jakž takž zachovaná integrita dat. Šlo by tak ale využít možnost otagovat položku třeba podle formuláře, pro který byla vytvořena nebo podle IP. Pokud by se ale využilo i automatické expirace položek, bylo by nutné opět používat zvláštní GC pro obrázky. (To je možným důvodem, proč obrázek ukládat společně s kódem v keši a generovat ho skriptem. Znamenalo by to při použití captchy automaticky přidat routu, která by pak požadavek na obrázek nasměrovala na presenter, který by ho vypsal. Celkem overkill. Jiným řešením by bylo vytvořit Nette\Extras\Captcha\CaptchaStorage a GC přepsat, aby mazal i obrázky.)

Pro detekci robota bych asi použil další třídu. Pak by mohlo existovat i rozšíření Captcha, která by s ní spolupracovala. Daly by se tam registrovat různé akce a stanovit pro ně kritéria. Údaje by se automaticky logovaly a třída by potom uměla říct, zda je daná akce povolená. Dá zneužít skriptu na generování captchy a zaplnit disk obrázky. Podobně jde ale zneužít i sessions, proto by řešení mělo být na obecnější úrovni.

Možná už je jasnější, proč se mi do toho nechtělo. Třeba něco zkusím udělat, ale asi to nebude hned. Dnes může být obtížné vygenerovat obrázek, který nebude strojově čitelný, což mě trochu odrazuje s tím vůbec začínat. Trochu to nahrává použití reCaptcha.

#10 před 3 lety

Jakub Šulák
Člen

ještě nad tím popřemýšlím, ale:

1. používat reCaptcha na komerčních projektech se mi moc nelíbí, jelikož nemám žádnou páku na to, abych ovlivnil, zda toto ověření právě funguje (v případě výpadku), stejně jako může za pár let celý projekt krachnout a mě nepojede aplikace, protože jsem si toho nevšiml (zapomněl jsem, že jsem to použil)
  2. jinak co se týče robotů: bylo by dobré, kdyby se (dejme tomu na úrovni AppForm) řešil nějaký útok (například možnost nastavit maximální počet použití formuláře za jednotku času na danou IP) a potom zvlášť realizovat tu captchu.

#11 před 3 lety

pmg
Člen

1. Fajn, tak já si to dám za úkol. Uvítal bych připomínky k mému rozboru, abych se měl čeho držet.
  2. Myslím, že by to chtělo řešit ještě obecněji než na úrovni AppForm, ale v důsledku by mohla existovat podpora i pro něj. Tento problém se zatím nebudu pokoušet řešit, můžeme ale prodiskutovat, jak by ochrana měla vypadat.

#12 před 3 lety

Jakub Šulák
Člen

1. ok takže řešíme jen captchu, nikoliv detekování robota.
Osobně jsem spíše pro, generovat obrázek presenterem, než ukládat jej do document_root. Celý objekt (tedy obrázek i id) by mohl být v cache. Nemuselo by se tak řešit odklízení z document_root starých obrázků – o to by se starala třída cache automaticky (nebo se mýlím)?
A taky bych nerad kvůli captche rozšiřoval adresářovou strukturu v document_root o nějaký temporary dir.

2. přesunul jsem to do fóra nette, abychom nad tím mohli trochu podumat.

#13 před 3 lety

phx
Moderator

Nejak mi unika proc chcete obrazek kesovat?

1. vygeneruji text pro captcha
  2. ulozim jej do session
  3. vytovrim stranku
  4. nejaky php script vygeneruje obrazek dle dat v session
  5. porovnam opsani se session, a session vyprazdnim

Mozna jeste to cele zajistit nejakym tokenem aby slo pracovat ve vice oknech.

#14 před 3 lety

pmg
Člen

Osobně jsem spíše pro, generovat obrázek presenterem, než ukládat jej do document_root. Celý objekt (tedy obrázek i id) by mohl být v cache. Nemuselo by se tak řešit odklízení z document_root starých obrázků – o to by se starala třída cache automaticky (nebo se mýlím)?

Přesně, to jsou výhody tohoto řešení. Méně souborů. (Obrázky by se jinak také mazaly automaticky, ale zvlášť.)

přesunul jsem to do fóra nette, abychom nad tím mohli trochu podumat.

Fajn, díky.

Ty obrázek ukládáš do session, já do keše. Chtěl jsem session také uvést jako alternativu, ale zapomněl jsem. Respektive jsem ji jako alternativu chtěl zavrhnout. Uživatel může mít v panelech více formulářů s různou captchou, takže je obrázek stejně nutné označovat nějakým $id, které se pomocí skrytého pole pošle společně s formulářem.

1. nejaky php script vygeneruje obrazek dle dat v session

Ten skript se ale musí nějak naroutovat. Proto jsem uvažoval, proč obrázek radši nedat pod document root. Server se pak také většinou umí lépe postarat o přenos, i když to se u malých obrázků neprojeví (Transfer-Encoding: chunked, odpověď na If-Modified-Since, ETag). Předchozí větu brát jako poznámku pod čarou. Je to trochu jednodušší, než dělat speciální presenter a přidávat routu. Hlavně toho routování se bojím.

#15 před 3 lety

_Martin_
Člen

Ty obrázek ukládáš do session, já do keše. Chtěl jsem session také uvést jako alternativu, ale zapomněl jsem. Respektive jsem ji jako alternativu chtěl zavrhnout. Uživatel může mít v panelech více formulářů s různou captchou, takže je obrázek stejně nutné označovat nějakým $id, které se pomocí skrytého pole pošle společně s formulářem.

Nemyslel on to phx trošičku jinak? Proč budeš kešovat obrázek, který se bude požadovat nanejvýš jednou? Při každém obnovení stránky se přeci pro captchu generuje nový text. Nemusíš kešovat zhola nic, jako atribut src u tagu img uvedeš nějaký skript, který se při každém požadavku podívá do session a na základě textu v ní uloženém vygeneruje obrázek a pošle ho prohlížeči.

#16 před 3 lety

pmg
Člen

Nemyslel on to phx trošičku jinak?

A víš, že asi jo? Děkuji a omlouvám se, neboť jsem místo „vygeneruji text“ četl „vygeneruji obrázek“. Nicméně až na tu první větu odpověď stále platí.

Při každém obnovení stránky se přeci pro captchu generuje nový text.

Často se to tak dělá, ale nepřijde mi to nejlepší. Obrázek bych přegeneroval při špatném opsání textu, ale ne když se uživateli vrátí formulář kvůli nějaké jiné chybě. Pokud už se bude obrázek generovat skriptem, není zas takový problém ho uložit do keše spolu s identifikátorem.

Jsou nějaké důvody, proč místo keše použít session? Jestli ano, jak se pořeší více otevřených formulářů v panelech?

#17 před 3 lety

phx
Moderator

Osobne mi prijde ukladat obrazek na disk zbytecne. Jen bych do SESSION ukladal onen text na opsani a dle nej generoval obrazek. Ano pokazde bude kapku jinaci, ale text bude stejny. Zalezi jen kdy a jak zmenis obsah v SESSION:)

#18 před 3 lety

pmg
Člen

Proč chceš text obrázku ukládat do session, a ne do keše? Obrázek se musí odlišit pro každý formulář, ne pro uživatele.

Dobře. Zásadní otázkou pro mě bylo, jestli obrázek dát pod document root nebo ho vracet skriptem. Takže zvítězila druhá varianta. Jestli ho v tomto případě kešovat už není tak podstatné (obrázek moc velký není a dá se uložit společně s jeho textem).

ALE máš pravdu, že je lepší ho nekešovat. Našel jsem několik dalších důvodů. Při refreshi stránky se stejně vždy musí vygenerovat nový – nelze totiž nijak rozlišit, jestli jsme stránku aktualizovali nebo otevřeli tu samou v druhém panelu. Obrázek z keše by se pak použil jen při vrácení formuláře bez javaskriptové kontroly, a jak píšeš, v tomto případě by se jen vygeneroval jiný se stejným textem. Méně ukládaných dat také poskytne lepší ochranu proti nějakému útoku. A pokud by generování obrázku bylo náročnější, je lepší tuto akci provést v samostatném požadavku.

Takže je nejspíš rozhodnuto.

#19 před 3 lety

pmg
Člen

Kód je tady.

Zápatí